Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı din görevlileri (imamlar ve müezzinler) için fazla çalışma ve ek ders tahakkuk işlemleri, resmi tatiller ve dini bayramlar da dahil olmak üzere çeşitli kurallar ve düzenlemelere tabidir. Bu rehber, din görevlilerinin fazla çalışma ve ek ders tahakkuk işlemlerini doğru bir şekilde yapmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.
Fazla Çalışma (Ek Mesai)
Cami ve mescitlerde görev yapan imam hatip ve müezzin kayyımlara, dini bayram günlerinde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.
Fazla Çalışma (Ek Mesai) Ücreti
Cami ve mescitlerde görev yapan imam hatip ve müezzin kayyımlara, 17/03/1981 tarihli ve 2429 sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’un 1. ve 2. maddelerinde belirtilen bayram ve günlerde fiilen çalıştıkları her gün için yılı merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen fazla çalışma saat ücretinin 4 katının 8 saate tekabül eden tutarı kadar fazla çalışma ücreti ödenir.
2018-2019 yıllarını kapsayan 4. Dönem toplu sözleşmesinin Diyanet ve Vakıf Hizmetleri kolunda imza altına alınan söz konusu maddeler ile 2. Dönem toplu sözleşmede kazanılan haklar devam ederken, 4. Dönem milli ve ulusal bayram mesaileri 3 katının 8 saate tekabül eden tutarı 4 katı olarak 1 puan artırıldı ve genel tatil günlerini de kapsayacak şekilde düzenlendi.
Bu düzenlemeye göre, imam hatip ve müezzin kayyımlar aşağıdaki günlerde fiili çalıştıkları günler için fazla çalışma ücreti alacaklar:
- Dini bayram günleri (Ramazan ve Kurban Bayramı)
- Ulusal bayram ve genel tatil günleri (1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 15 Temmuz, 30 Ağustos, 29 Ekim)
Resmi Tatillerde Fazla Çalışma Saatleri
Din görevlilerinin resmi tatillerde yapacakları fazla çalışma saatleri aşağıda belirtilmiştir:
- 1 Ocak Yılbaşı Tatili (1 Gün): 8 Saat
- 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı (1 Gün): 8 Saat
- 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü (1 Gün): 8 Saat
- 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı (1 Gün): 8 Saat
- 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü (1 Gün): 8 Saat
- 30 Ağustos Zafer Bayramı (1 Gün): 8 Saat
- 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı (1,5 Gün): 28 Ekim 4 Saat, 29 Ekim 8 Saat
Dini Bayramlarda Fazla Çalışma Saatleri
Dini bayramlarda yapılacak fazla çalışma saatleri aşağıda belirtilmiştir:
Ramazan Ayı ve Ramazan Bayramı (3,5 Gün):
- Ramazan Ayı: 3 Gün
- Arefe Günü: 4 Saat
- Ramazan Bayramı’nın 1. Günü: 8 Saat
- Ramazan Bayramı’nın 2. Günü: 8 Saat
- Ramazan Bayramı’nın 3. Günü: 8 Saat
Kurban Bayramı (4,5 Gün):
- Arefe Günü: 4 Saat
- Kurban Bayramı’nın 1. Günü: 8 Saat
- Kurban Bayramı’nın 2. Günü: 8 Saat
- Kurban Bayramı’nın 3. Günü: 8 Saat
- Kurban Bayramı’nın 4. Günü: 8 Saat
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- Tahakkuk Beyanları: Kendi şifreniz ile Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetim Sistemi (DİBBYS) içinde İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi (İKYS) üzerinden “Bana Özel” butonu altında bulunan “Fazla Mesai Beyan Sayfası”ndan personel tarafından resmi tatilin yapıldığı gün ve takip eden 3 gün içerisinde şahsen yapılacaktır.
- İzin Durumları: Haftalık izin günü, resmi izin alan ve idari izinli (sağlık sorunu vb.) olan personel tahakkuk beyanı vermeyecektir.
- Zamanında Beyan: Tahakkuk beyanlarını zamanında girmemesi durumunda sistem otomatik olarak kapanmaktadır.
Ek Ders Tahakkukları
Kadrolu Personeller: Ek ders tahakkuklarını her ayın son günü ile devam eden ayın 1. ve 2. günü akşamına kadar yapmalıdır.
Sözleşmeli Personeller: Ek ders tahakkuklarını her ayın 14., 15. ve 16. günlerinde vermesi gerekmektedir.
Tüm Personeller: Resmi izinli ve raporlu olduğu günler sistem kapalı olacaktır. İdari izin (sağlık sorunu vb.) olan personel, girmediği derslere ait günlerde “EHYS” den ek ders eksiltmesi yapmalıdır.
Ödeme Yapılmama Durumu: Zamanı içerisinde tahakkukunu vermeyen personellere (geçerli bir mazereti olanlar hariç) geriye dönük ödeme yapılmaz.